czwartek, 28 lipca 2016

Kotlety schabowe po sztygarsku

Przepis pochodzi od Kasi [*], która była wielbicielką kuchni śląskiej. Kotlety są niesamowicie pyszne, soczyste i oczywiście bardzo sycące. Koniecznie spróbujcie.







 

Składniki

2 kotlety schabowe (po 200 g)
150 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
mąka
smalec do smażenia
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Kotlety rozbijamy cienko, solimy i wstawiamy do lodówki.

W tym czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso wyjmujemy z lodówki. Na połowie każdego kotleta układamy farsz z pieczarek, przykrywamy drugą połową mięsa. Brzegi spinamy wykałaczkami.

Kotlety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką (pół na pół).

Smażymy na smalcu.

2 komentarze:

  1. musi być pyszne, pieczarki i schab usmażony na smalcu to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń