czwartek, 28 lipca 2016

Zupa krem z kabaczka

Niedawno zebraliśmy z działki nasze pierwsze kabaczki. Uwielbiamy sezonowe warzywa, są pełne niesamowitego aromatu, pełne witamin...zawsze kojarzą nam się z czasami dzieciństwa. Krem z kabaczka jest niezwykle aksamitny i delikatny w smaku. 







 

Składniki

1 kabaczek
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
szczypiorek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew kroimy w kostkę.

Cebulę siekamy.

Kabaczka obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.

Warzywa dusimy pod przykryciem na maśle.

Po 15 min zalewamy wrzątkiem (1,2 l) i gotujemy pod przykryciem kolejne 15 min. Następnie studzimy i blendujemy.

Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. cudowna zupa i przygotowana bez mięsa :) idealna na lato :)

    OdpowiedzUsuń