czwartek, 21 lipca 2016

Fusilli z żołądkami drobiowymi w sosie

W sumie zamysł był inny, ale wyszło bardzo smaczne danie. Trochę przez przypadek, bo sklep obok nie miał kaszy gryczanej...dzięki temu powstało coś pysznego. No, może jak na makaron (czas przygotowania), to "lata" świetlne...ale warto...nawet bardzo. 







 

Składniki

400 g makaronu fusilli
600 g żołądków drobiowych
500 ml bulionu drobiowego
1 liść laurowy
woda
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki

 

 

Przygotowanie

 
Żołądki oczyszczamy, zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 120 min. ( w razie potrzeby dolewamy wody-tak by utrzymywać poziom 500 ml ).

W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

Po ugotowaniu mięsa, wyławiamy, sos przecedzamy przez gazę.

Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Sos przelewamy do garnka, lekko zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Następnie dodajemy podroby, zagotowujemy. Wrzucamy makaron, posiekaną natkę pietruszki i ciągle mieszając gotujemy 2-3 min.

2 komentarze: