Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym
Nasz eksperyment kulinarny. Smakowało wybornie.
Składniki
-
2
golonki indycze
-
Marynata
: pół szklanki octu balsamicznego z sokiem figowym
-
pół
szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
-
pół
szklanki soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego)
-
łyżeczka
cynamonu
-
pół
łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-
łyżeczka
ciętej trawy cytrynowej
-
łyżeczka
cukru
-
pół
łyżeczki soli
Przygotowanie
Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso.
Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką
ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu
żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i
20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka
golonki była chrupiąca.
Podałem z kiszoną kapustą z winogronami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz