piątek, 22 lipca 2016

Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym

Nasz eksperyment kulinarny. Smakowało wybornie.








Składniki

  • 2 golonki indycze
  • Marynata : pół szklanki octu balsamicznego z sokiem figowym
  • pół szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • pół szklanki soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka ciętej trawy cytrynowej
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

     

    Przygotowanie

    Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso.

    Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca.
    Podałem z kiszoną kapustą z winogronami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz