Składniki
1/2 kalafiora100 g zielonej fasolki szparagowej
1 kapelusz suszonego podgrzybka
50 g kaszy pęczak
2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
1 gałązka natki selera korzeniowego
1 gałązka natki pietruszki
1 gałązka lubczyku
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
mielona kozieradka
sól, pieprz
Przygotowanie
Natki związujemy.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę na mniejsze
kawałki, kalafior dzielimy na różyczki, por kroimy w piórka.
Warzywa, natkę, grzyb, kaszę, liść laurowy, ziele angielskie
przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy i
zmniejszamy płomień.
Następnie dodajemy sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (wg
uznania). Gotujemy do miękkości warzyw.
Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką.
To coś dla moich, bez mięsa. Zupa w stylu samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńkocham zupy, a ta wyglada bosko!
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń