piątek, 22 lipca 2016

Zupa pomidorowa z warzywami

Zupa zupełnie bezmięsna, same warzywa...lekko i przyjemnie....no i ten aromat świeżego lubczyku <3 








Składniki

1/2 kalafiora
100 g zielonej fasolki szparagowej
1 kapelusz suszonego podgrzybka
50 g kaszy pęczak
2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
1 gałązka natki selera korzeniowego
1 gałązka natki pietruszki
1 gałązka lubczyku
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
mielona kozieradka
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Natki związujemy.

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki, kalafior dzielimy na różyczki, por kroimy w piórka.

Warzywa, natkę, grzyb, kaszę, liść laurowy, ziele angielskie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień.

Następnie dodajemy sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (wg uznania). Gotujemy do miękkości warzyw.

Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką.

Posypujemy posiekaną natką.

3 komentarze: