Kiszona kapusta z winogronami
Doskonały dodatek do pieczonego drobiu. Polecamy.
Składniki
-
500 g
kiszonej kapusty
-
250 g
winogron
-
4 szalotki
-
1 łyżka
masła
-
2 łyżki
tłuszczu do smażenia
-
sól
-
pieprz
-
150 ml
soku winogronowego
-
100 g
łuskanych włoskich orzechów
-
100 ml
wytrawnego białego wina
-
1
łyżeczka miodu
Przygotowanie
Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na
tłuszczu. Przesmażyłem krótko z kapustą, posoliłem i popieprzyłem.
Podlałem sokiem winogronowym. Pod przykryciem dusiłem na małym ogniu
około godzinę.
Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem (
jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania
kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami.
Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz