czwartek, 21 lipca 2016

Kiszona kapusta z winogronami

Doskonały dodatek do pieczonego drobiu. Polecamy. 








Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g winogron
  • 4 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml soku winogronowego
  • 100 g łuskanych włoskich orzechów
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka miodu

     

    Przygotowanie

      Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko z kapustą, posoliłem i popieprzyłem. Podlałem sokiem winogronowym. Pod przykryciem dusiłem na małym ogniu około godzinę.

    Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem ( jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami.

    Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz