Składniki
150 g ryżu600 ml mleka (opcjonalnie 200 ml dodatkowo)
30 g cukru waniliowego (opcjonalnie 2 łyżeczki esencji waniliowej)
6 łyżek cukru
300-400 g czereśni
Przygotowanie
Czereśnie drylujemy, kroimy na pół, obtaczamy w cukrze,
odstawiamy.
W tym czasie ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru
waniliowego i 2 łyżkami cukru.
Ryż gotujemy do momentu kiedy będzie al dente, odcedzamy,
trochę mleka zostawiamy.
Odcedzony ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego,
zalewamy mlekiem (jeśli nic nie zostało, to można zalać jeszcze szklanką
zimnego mleka), na wierzch układamy czereśnie, polewamy sokiem, który puściły.
Zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180°C.
Podajemy ze śmietaną wymieszaną z miodem (opcjonalnie może
być cukier).
Bardzo pyszne danie. Bardzo lubię tego typu zapiekanki. Można jeszcze posypać kruszonką, mniamm :)
OdpowiedzUsuńO! To jest myśl <3 Uwielbiamy owoce pod kruszonką <3
Usuń