środa, 20 lipca 2016

Zapiekanka ryżowa z czereśniami

Sycący obiad na słodko <3 uwielbiany przez nas nie tylko w formie z jabłkami.








Składniki

150 g ryżu
600 ml mleka (opcjonalnie 200 ml dodatkowo)
30 g cukru waniliowego (opcjonalnie 2 łyżeczki esencji waniliowej)
6 łyżek cukru
300-400 g czereśni

 

Przygotowanie

 
Czereśnie drylujemy, kroimy na pół, obtaczamy w cukrze, odstawiamy.

W tym czasie ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru.

Ryż gotujemy do momentu kiedy będzie al dente, odcedzamy, trochę mleka zostawiamy.

Odcedzony ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem (jeśli nic nie zostało, to można zalać jeszcze szklanką zimnego mleka), na wierzch układamy czereśnie, polewamy sokiem, który puściły.

Zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180°C.

Podajemy ze śmietaną wymieszaną z miodem (opcjonalnie może być cukier).

2 komentarze:

  1. Bardzo pyszne danie. Bardzo lubię tego typu zapiekanki. Można jeszcze posypać kruszonką, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! To jest myśl <3 Uwielbiamy owoce pod kruszonką <3

      Usuń