Chorizo glazurowane w winie, miodzie i czosnku
Tapas podawane na ciepło. Oryginalne chorizo z Madery.
Składniki
-
200 g
chorizo, najlepiej gotowanej
-
1 duża
łyżka miodu
-
100 ml
czerwonego wytrawnego wina
-
4 ząbki
czosnku
-
oliwa do
smażenia
Przygotowanie
Oliwę rozgrzałem na średnim ogniu. Chorizo pokroiłem w grube
plastry. Włożyłem je na rozgrzaną patelnię, obsmażyłem z obu stron na
złoty kolor.
Dodałem czosnek i chwilę go obsmażyłem, dodałem wino oraz miód. Zwiększyłem ogień i podgrzewałem aż wino odparowało.
Bardzo ciekawi mnie czy to jest warzywo? I jak smakuje. Danie wygląda bardzo apetycznie 😊
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;) Chorizo, to rodzaj pikantnej kiełbasy. Tutaj wykorzystaliśmy portugalską wersję, łagodniejszą od hiszpańskiej. Pozdrawiamy ;)
UsuńOooo to kiełbasa ! Dziękuję chłopaki za olśnienie mnie :) :)
Usuń