wtorek, 19 lipca 2016

Chorizo glazurowane w winie, miodzie i czosnku

Tapas podawane na ciepło. Oryginalne chorizo z Madery. 







 

Składniki

  • 200 g chorizo, najlepiej gotowanej
  • 1 duża łyżka miodu
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia

     

    Przygotowanie

      Oliwę rozgrzałem na średnim ogniu. Chorizo pokroiłem w grube plastry. Włożyłem je na rozgrzaną patelnię, obsmażyłem z obu stron na złoty kolor.
    Dodałem czosnek i chwilę go obsmażyłem, dodałem wino oraz miód. Zwiększyłem ogień i podgrzewałem aż wino odparowało.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawi mnie czy to jest warzywo? I jak smakuje. Danie wygląda bardzo apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ;) Chorizo, to rodzaj pikantnej kiełbasy. Tutaj wykorzystaliśmy portugalską wersję, łagodniejszą od hiszpańskiej. Pozdrawiamy ;)

      Usuń
    2. Oooo to kiełbasa ! Dziękuję chłopaki za olśnienie mnie :) :)

      Usuń