sobota, 30 lipca 2016

Fasolka szparagowa z kurkami

Połączenie naszych ulubionych kurek i fasolki szparagowej. Wyszło pyszne danie, które pasuje do potraw z cielęciny i drobiu, ale można potraktować jako samodzielne danie. Wizualnie powinno się użyć fasolki szparagowej zielonej, ale my takiej w czasie gotowania nie mieliśmy. 








Składniki

  • 200 g kurek
  • 500 g fasolki szparagowej
  • sól
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 150 g surowej szynki
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

     

    Przygotowanie

      Kurki dokładnie oczyściłem, przekroiłem wzdłuż. Strąki fasoli oczyściłem, umyłem, zalałem osoloną wodą, gotowałem ok. 15 minut, fasola powinna być jeszcze jędrna. Odcedziłem, przelałem zimną wodą.

    Szalotki i czosnek pokroiłem razem z szynką w małą kostkę. Wszystko lekko podsmażyłem na łyżce masła. Dodałem grzyby i pozostałe masło. Dusiłem jeszcze 5 minut. Doprawiłem solą i pieprzem oraz tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w łyżce wody, wlałem do potrawy, gotowałem, aż się jarzyna zagęści.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza