Fasolka szparagowa z kurkami
Połączenie naszych ulubionych kurek i fasolki szparagowej. Wyszło pyszne
danie, które pasuje do potraw z cielęciny i drobiu, ale można
potraktować jako samodzielne danie.
Wizualnie powinno się użyć fasolki szparagowej zielonej, ale my takiej
w czasie gotowania nie mieliśmy.
Składniki
-
200 g kurek
-
500 g
fasolki szparagowej
-
sól
-
2 szalotki
-
ząbek
czosnku
-
150 g
surowej szynki
-
2 łyżki
masła
-
pieprz
-
pół
łyżeczki tymianku
-
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Kurki dokładnie oczyściłem, przekroiłem wzdłuż. Strąki fasoli
oczyściłem, umyłem, zalałem osoloną wodą, gotowałem ok. 15 minut, fasola
powinna być jeszcze jędrna. Odcedziłem, przelałem zimną wodą.
Szalotki i czosnek pokroiłem razem z szynką w małą kostkę. Wszystko
lekko podsmażyłem na łyżce masła. Dodałem grzyby i pozostałe masło.
Dusiłem jeszcze 5 minut. Doprawiłem solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w łyżce wody, wlałem do potrawy,
gotowałem, aż się jarzyna zagęści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz