czwartek, 28 lipca 2016

Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem

W sumie to już po ptokach, bo truskawki są w takiej cenie, że można przygotować kilka słoiczków na skosztowanie. Smak jest wybitny...dżem nie tylko nada się do samodzielnego szamania. Można też na jego bazie przyrządzić sos do mięsa. Zielony pieprz jak zwykle zaskakuje.








Składniki

1,5 kg truskawek
250 g cukru
50 g marynowanego zielonego pieprzu

 

Przygotowanie

 
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do rondelka i przez 15 min dusimy na małym ogniu.

Następnie dosypujemy cukier, osączony z zalewy zielony pieprz i smażymy przez 2-2,5 godz, często mieszając.

Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy wieczka, ustawiamy do góry dniem i ostudzamy.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza