środa, 8 czerwca 2016

Sernik gruszkowy

W zasadzie miał wyjść typowy sernik na zimno, ale jak to w życiu bywa...przychodzimy do domu, a tu co? Biszkoptów niet! No to co...biszkopt trzeba na szybko zrobić, bo zaraz goście...uff! I się udało :D Sernik ze wspaniałym cukrem malinowym od Skworcu 








 

Składniki

Biszkopt:

1 jajko
25 g mąki tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
2 g proszku do pieczenia
60 g cukru

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka
100 g cukru malinowego
5 łyżeczek żelatyny

Masa gruszkowa:

1 kg gruszek
2 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżeczek żelatyny

 

Przygotowanie

 
Biszkopt:

Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Jajko wbijamy do miski i ubijając wlewamy odrobinę gorącej wody.

Dalej ubijając stopniowo wsypujemy cukier do momentu, kiedy masa zacznie gęstnieć.

Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszamy.

Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, do niej wylewamy ciasto i zapiekamy 30 min w temperaturze 180°C.

Ciasto wyjmujemy i studzimy.

Usuwamy papier do pieczenia.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko studzimy.

Ser przekładamy do miski i ucieramy na gładko z cukrem malinowym.

Do masy serowej, cały czas mieszając, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wyrabiamy.

Masę serową wylewamy na biszkopt znajdujący się w tortownicy.

Ciasto przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

Masa gruszkowa:

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem z cukrem na jednolitą masę. Przelewamy do rondelka, dodajemy żelatynę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia w gruszkach.

Studzimy i wylewamy na masę serową.

2 komentarze: