Składniki
Biszkopt:1 jajko
25 g mąki tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
2 g proszku do pieczenia
60 g cukru
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
100 g cukru malinowego
5 łyżeczek żelatyny
Masa gruszkowa:
1 kg gruszek
2 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie
Biszkopt:
Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Jajko wbijamy do miski i ubijając wlewamy odrobinę gorącej
wody.
Dalej ubijając stopniowo wsypujemy cukier do momentu, kiedy
masa zacznie gęstnieć.
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę,
delikatnie mieszamy.
Tortownicę (24
cm) wykładamy papierem do pieczenia, do niej wylewamy
ciasto i zapiekamy 30 min w temperaturze 180°C.
Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Usuwamy papier do pieczenia.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
Lekko studzimy.
Ser przekładamy do miski i ucieramy na gładko z cukrem
malinowym.
Do masy serowej, cały czas mieszając, dodajemy rozpuszczoną
żelatynę. Dokładnie wyrabiamy.
Masę serową wylewamy na biszkopt znajdujący się w
tortownicy.
Ciasto przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Masa gruszkowa:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na
mniejsze kawałki i blendujemy razem z cukrem na jednolitą masę. Przelewamy do
rondelka, dodajemy żelatynę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia w
gruszkach.
Studzimy i wylewamy na masę serową.
Sernik wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuń