Ser feta zapiekany z pomidorami i czosnkiem
Uwaga: do dania dodajemy dobrej jakości grecki ser feta, nie tylko tak nazywany.
Składniki
-
feta - 1
opakowanie 250 g
-
pomidorki koktajlowe - 250 g
-
oliwa z
oliwek - 2 łyżki
-
pieprz -
do smaku
-
czosnek -
2 ząbki
-
sól
-
ulubione
zioła
-
świeże
pieczywo
-
2 szalotki
Przygotowanie
Pomidorki umyłem, przekroiłem na połówki, dodałem pokrojony w
kostkę ser. Szalotki obrałem , pokroiłem w krążki. Ułożyłem w naczyniu
do zapiekania, posypałem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem
i szalotkami. Całość skropiłem oliwą i oprószyłem świeżo mielonym
pieprzem i solą. Zapiekałem w temp. 220 0C, aż kawałki sera się
zarumieniły, a pomidorki zrobiły miękkie, ok. 20 minut.
Podawałem na ciepło, ze świeżym pieczywem, dodatkową porcją oliwy, oprószone świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz