środa, 8 czerwca 2016

Ser feta zapiekany z pomidorami i czosnkiem

Uwaga: do dania dodajemy dobrej jakości grecki ser feta, nie tylko tak nazywany. 



 

 

Składniki

  • feta - 1 opakowanie 250 g
  • pomidorki koktajlowe - 250 g
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz - do smaku
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól
  • ulubione zioła
  • świeże pieczywo
  • 2 szalotki

     

    Przygotowanie

      Pomidorki umyłem, przekroiłem na połówki, dodałem pokrojony w kostkę ser. Szalotki obrałem , pokroiłem w krążki. Ułożyłem w naczyniu do zapiekania, posypałem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem i szalotkami. Całość skropiłem oliwą i oprószyłem świeżo mielonym pieprzem i solą. Zapiekałem w temp. 220 0C, aż kawałki sera się zarumieniły, a pomidorki zrobiły miękkie, ok. 20 minut.
    Podawałem na ciepło, ze świeżym pieczywem, dodatkową porcją oliwy, oprószone świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz