Składniki
Ciasto:500 g mąki
300 ml wrzącej wody
2 łyżki masła
Farsz:
200 g truskawek
4 łyżki ksylitolu
Sos:
250 g słodkiej śmietany
2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy
gorącą wodę wymieszaną z masłem. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę
do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione
ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na
pół i mieszamy z ksylitolem.
Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy
„drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy.
Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min od
wypłynięcia.
Podajemy ze słodką śmietaną wymieszaną z ksylitolem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz