wtorek, 7 czerwca 2016

Pierogi z truskawkami

Sezonowo "trza" szaleć :P Nasze pierwsze w tym roku zbiory.







Składniki

Ciasto:
500 g mąki
300 ml wrzącej wody
2 łyżki masła
Farsz:
200 g truskawek
4 łyżki ksylitolu
Sos:
250 g słodkiej śmietany
2 łyżki ksylitolu

 

Przygotowanie


W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę wymieszaną z masłem. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na pół i mieszamy z ksylitolem.


Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy „drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy.

Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min od wypłynięcia.

Podajemy ze słodką śmietaną wymieszaną z ksylitolem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz