wtorek, 7 czerwca 2016

Lekka zupa koperkowa

Wiadomo, że w upalne dni nasze kubki smakowe "domagają" się lekkich i zwiewnych potraw. Smakuje na gorąco, jak i na zimno.







 

Składniki

3 młode marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2 szalotki
100 g ryżu
1/2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek koperku
50 ml mleka 1,5%
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.

Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zabielamy mlekiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz