czwartek, 2 czerwca 2016

Sałatka z sałatą rzymską, szynką i sosem czosnkowym

Sałatka powstała przy okazji przygotowywania innego dania. Idealna do grilla.








Składniki

  • 1 sałata rzymska
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • sos czosnkowy
  • ocet balsamiczny z sokiem figowym
  • 150 g gotowanej szynki
  • 1 cebula
  • świeży tymianek

     

    Przygotowanie

    Sałatę umyłem, oderwałem liście, które po osuszeniu porwałem na mniejsze kawałki.
    Paprykę umyłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Ogórka obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, pokroiłem również na grubo. Szynkę również w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki połączyłem. Skropiłem octem balsamicznym z sokiem figowym. Dodałem listki tymianku, sól i pieprz. Wymieszałem. Dodałem sos czosnkowy, delikatnie wymieszałem. Udekorowałem jajkiem pokrojonym na ćwiartki i gałązką tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz