Sałatka z sałatą rzymską, szynką i sosem czosnkowym
Sałatka powstała przy okazji przygotowywania innego dania. Idealna do grilla.
Składniki
-
1 sałata
rzymska
-
1 ogórek
-
1
czerwona papryka
-
3 jajka
-
sól
-
pieprz
-
sos
czosnkowy
-
ocet
balsamiczny z sokiem figowym
-
150 g
gotowanej szynki
-
1 cebula
-
świeży
tymianek
Przygotowanie
Sałatę umyłem, oderwałem liście, które po osuszeniu porwałem na mniejsze kawałki.
Paprykę umyłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Ogórka obrałem,
pokroiłem w grubą kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, pokroiłem
również na grubo. Szynkę również w grubą kostkę, a cebulę w piórka.
Wszystkie składniki połączyłem. Skropiłem octem balsamicznym z sokiem
figowym. Dodałem listki tymianku, sól i pieprz. Wymieszałem. Dodałem sos
czosnkowy, delikatnie wymieszałem. Udekorowałem jajkiem pokrojonym na
ćwiartki i gałązką tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz