Sałatka z sałatą rzymską, szynką i sosem czosnkowym
Sałatka powstała przy okazji przygotowywania innego dania. Idealna do grilla.
Składniki
- 
                        
                                                                1 sałata
 rzymska                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 ogórek                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 
czerwona papryka                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                3 jajka                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                sos 
czosnkowy                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                ocet 
balsamiczny z sokiem figowym                                            
        
                    
 
- 
                        
                                                                150 g 
gotowanej szynki                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 cebula                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                świeży 
tymianek                                                    
 
Przygotowanie
Sałatę umyłem, oderwałem liście, które po osuszeniu porwałem na mniejsze kawałki.
Paprykę umyłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Ogórka obrałem, 
pokroiłem w  grubą kostkę. Jajka ugotowałem na  twardo, pokroiłem  
również na grubo. Szynkę również  w  grubą kostkę, a cebulę w piórka. 
Wszystkie składniki połączyłem. Skropiłem octem balsamicznym z sokiem 
figowym. Dodałem listki tymianku, sól i pieprz. Wymieszałem. Dodałem sos
 czosnkowy, delikatnie wymieszałem. Udekorowałem jajkiem pokrojonym na 
ćwiartki i  gałązką tymianku.
        
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz