poniedziałek, 6 czerwca 2016

Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem

Mamy nadzieję, że gościom smakowała ;) Przyprawa kebab od Skworcu jest niezwykle aromatyczna, mieszanka ziół jest idealnie dopracowana.







 

Składniki

250 g ryżu carnaroli (może być arborio)
3 jajka
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka pokrojonego w kostkę ananasa
pęczek szczypiorku
500 g filetu z piersi kurczaka
2 łyżki przyprawy kebab
olej do smażenia
4-5 łyżek majonezu
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy na sypko, w dużej ilości wody. Studzimy, przekładamy do miski.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Razem z osączoną kukurydzą i ananasem, dodajemy do ryżu.

Szczypiorek siekamy.

Kurczaka kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, studzimy i razem ze szczypiorkiem dodajemy do sałatki.

Wszystkie składniki mieszamy. Tuż przed podaniem mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować, ja robię bardzo podobną kurczak jest gotowany zamiast szczypiorku daję koperek i dodatkowo rodzynki

    OdpowiedzUsuń