niedziela, 5 czerwca 2016

Poncz z truskawkami i mango

Sezon truskawkowy 








Składniki

  • pęczek estragonu
  • 3 limonki
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • butelka słodkiego białego wina
  • 500 g truskawek
  • mango
  • kostki lodu
  • owoce longan

     

    Przygotowanie

      Gałązki estragonu opłukałem, osuszyłem. Kilka odłożyłem do dekoracji.
    Z jednej limonki wycisnąłem sok, pozostałe pokroiłem na plasterki.
    Sok z limonki, cukier, pozostały estragon, pół szklanki wina zagotowałem, od zawrzenia gotowałem 5 minut.
    Wystudziłem, po czym przecedziłem przez sitko.
    Truskawki odszypułkowałem, opłukałem, pokroiłem na plastry. Mango pokroiłem w kostkę.
    Owoce longan obrałem, wypestkowałem. Owoce wrzuciłem do przezroczystej miski, zalałem syropem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie zalałem resztą wina, dodałem kostki lodu i estragon.

2 komentarze:

  1. Poncz wygląda bajecznie smakowicie! Truskaweczki, mango, estragon i białe wino - nieziemko smaczne połączenie. Wicie dobrze co najlepsze! Buziaki :* <3

    OdpowiedzUsuń