Poncz z truskawkami i mango
Sezon truskawkowy
Składniki
-
pęczek
estragonu
-
3 limonki
-
5 łyżek
brązowego cukru
-
butelka
słodkiego białego wina
-
500 g
truskawek
-
mango
-
kostki lodu
-
owoce longan
Przygotowanie
Gałązki estragonu opłukałem, osuszyłem. Kilka odłożyłem do dekoracji.
Z jednej limonki wycisnąłem sok, pozostałe pokroiłem na plasterki.
Sok z limonki, cukier, pozostały estragon, pół szklanki wina zagotowałem, od zawrzenia gotowałem 5 minut.
Wystudziłem, po czym przecedziłem przez sitko.
Truskawki odszypułkowałem, opłukałem, pokroiłem na plastry. Mango pokroiłem w kostkę.
Owoce longan obrałem, wypestkowałem. Owoce wrzuciłem do przezroczystej
miski, zalałem syropem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie zalałem
resztą wina, dodałem kostki lodu i estragon.
Poncz wygląda bajecznie smakowicie! Truskaweczki, mango, estragon i białe wino - nieziemko smaczne połączenie. Wicie dobrze co najlepsze! Buziaki :* <3
OdpowiedzUsuńKasiu dziękujemy :* Buziaki <3
Usuń