Składniki
2 młode marchewki1 łyżka klarowanego masła
1 duża pomarańcza (deserowa)
800 g krojonych pomidorów z puszki
50 g ryżu
1 liść kaffiru
słodka śmietana
świeża bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew drobno ścieramy, podsmażamy na maśle.
Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do marchewki, chwilę
razem dusimy, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu
15 min, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż, liść kaffiru i gotujemy do
jego miękkości. Dodajemy śmietanę (wg upodobań).
Podajemy z posiekanymi listkami bazylii.
Fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń