niedziela, 5 czerwca 2016

Pomidorowy krem z nutką pomarańczy

Świetne połączenie pomarańczy z pomidorami. Dla wielbicieli pomidorówki z ryżem, będzie istną kulinarną rozpustą. 









Składniki

2 młode marchewki
1 łyżka klarowanego masła
1 duża pomarańcza (deserowa)
800 g krojonych pomidorów z puszki
50 g ryżu
1 liść kaffiru
słodka śmietana
świeża bazylia
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew drobno ścieramy, podsmażamy na maśle.

Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do marchewki, chwilę razem dusimy, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu 15 min, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż, liść kaffiru i gotujemy do jego miękkości. Dodajemy śmietanę (wg upodobań).

Podajemy z posiekanymi listkami bazylii.

2 komentarze: