sobota, 4 czerwca 2016

Młode ziemniaki faszerowane pleśniowym kozim serem

Czas młodych ziemniaków, proponujemy faszerowane. Skorzystaliśmy z przepisu z najnowszego magazynu " Moje Gotowanie " Użyliśmy kozi ser z pleśnią "Bresse Bleu. Palce lizać  









Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 kozie serki z pleśnią (po 150 g)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka

     

    Przygotowanie

      Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Ziemniaki umyłem, osuszyłem (nie obieramy).
    Owinąłem każdy osobno w folią aluminiową. Zapiekałem przez godzinę na blasze, od czasu do czasu je obracałem. Jak zrobiły się miękkie odwinąłem ja z foli. Ściąłem górę, łyżką wydrążyłem pozostawiając ok. 5 mm miąższu.
    Wydrążone ziemniaki ugniotłem z kozim serem i listkami tymianku, lekko doprawiłem solą i pieprzem. Przygotowany farsz z powrotem włożyłem do wydrążonych łupinek. Posypałem bułką tartą i zapiekałem pod grillem ok. 7 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz