Młode ziemniaki faszerowane pleśniowym kozim serem
Czas młodych ziemniaków, proponujemy faszerowane. Skorzystaliśmy z przepisu z najnowszego magazynu " Moje Gotowanie "
Użyliśmy kozi ser z pleśnią "Bresse Bleu. Palce lizać
Składniki
-
1 kg
młodych ziemniaków
-
3 kozie
serki z pleśnią (po 150 g)
-
kilka
gałązek świeżego tymianku
-
sól
-
pieprz
-
tarta bułka
Przygotowanie
Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Ziemniaki umyłem, osuszyłem (nie obieramy).
Owinąłem każdy osobno w folią aluminiową. Zapiekałem przez godzinę na
blasze, od czasu do czasu je obracałem. Jak zrobiły się miękkie
odwinąłem ja z foli. Ściąłem górę, łyżką wydrążyłem pozostawiając ok. 5
mm miąższu.
Wydrążone ziemniaki ugniotłem z kozim serem i listkami tymianku, lekko
doprawiłem solą i pieprzem. Przygotowany farsz z powrotem włożyłem do
wydrążonych łupinek. Posypałem bułką tartą i zapiekałem pod grillem ok. 7
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz