wtorek, 31 maja 2016

Zapiekany camembert

Wielbicieli tego sera nie musimy zachęcać, a tym, którzy nie próbowali polecamy.








Składniki

  • 2 krążki sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony)
  • szczypta grubo mielonej papryczka chili
  • grubo zmielony świeży pieprz
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • świeży tymianek(ewent. suszony)
  • łyżka oliwy (może być smakowa)
  • bagietka

     

    Przygotowanie

      Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem z pudełek i zamoczyłem spód opakowania w wodzie na 5 min. To zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się drewna. W międzyczasie ser odpakowałem z papieru. Wyciąłem ostrym czubkiem noża górną skórkę sera pozostawiając mały rant, tak aby ser się nie wylał. W miękki środek sera wcisnąłem kawałki czosnku, chili i świeżych ziół. Posypałem pieprzem.
    Ser ułożyłem ponownie na papierze a ten włożyłem z serem do drewnianego opakowania. Papier pozostawiłem odwinięty. Wstawiłem tak przygotowany do piekarnika na środkową blaszkę. Zapiekałem około 20 min. Posypałem świeżymi ziołami.
    Podawałem w foremce tak jak był pieczony polany oliwą. Do tego bagietkę, którą maczamy w ciekłym serze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz