Zapiekany camembert
Wielbicieli tego sera nie musimy zachęcać, a tym, którzy nie próbowali polecamy.
Składniki
-
2 krążki
sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a
nie sklejony)
-
szczypta
grubo mielonej papryczka chili
-
grubo
zmielony świeży pieprz
-
2 ząbki
czosnku (zmiażdżone)
-
świeży
tymianek(ewent. suszony)
-
łyżka
oliwy (może być smakowa)
-
bagietka
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem z
pudełek i zamoczyłem spód opakowania w wodzie na 5 min. To zapobiegnie
ewentualnemu przypaleniu się drewna. W międzyczasie ser odpakowałem z
papieru. Wyciąłem ostrym czubkiem noża górną skórkę sera pozostawiając
mały rant, tak aby ser się nie wylał. W miękki środek sera wcisnąłem
kawałki czosnku, chili i świeżych ziół. Posypałem pieprzem.
Ser ułożyłem ponownie na papierze a ten włożyłem z serem do drewnianego
opakowania. Papier pozostawiłem odwinięty. Wstawiłem tak przygotowany do
piekarnika na środkową blaszkę. Zapiekałem około 20 min. Posypałem
świeżymi ziołami.
Podawałem w foremce tak jak był pieczony polany oliwą. Do tego bagietkę, którą maczamy w ciekłym serze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz