Składniki
Ciasto:2 pełne szklanki mąki krupczatki
5 jajek
200 g ksylitolu
30 g cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
80 ml mleka 1,5 %
200 g masła
500 g truskawek
1 laska wanilii
2 łyżki mąki
Przygotowanie
W mleku rozpuszczamy masło, miąższ z wanilii i cukier waniliowy.
Studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując,
dodajemy (stopniowo) cukier (ksylitol).
Następnie do białek, stopniowo, dodajemy żółtka. Dokładnie
mieszamy (wolne obroty).
Cały czas mieszając, dodajemy roztopione masło, mąkę z
proszkiem.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia. (25x30)
Truskawki kroimy na pół, oprószamy mąką, układamy na
wierzchu ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 60 min
(góra, dół).
Posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńCukier nie ma w przepisie ile dodac
OdpowiedzUsuńJest ;) 200 g ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Oczywiście można użyć zwykłego. Pozdrawiamy ;)
UsuńPiszesz: rozpuszczamy w mleku masło,ksylitol i miąższ z wanilii a później do ubitych białek dodajemy cukier nadal ubijając.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście. Już błąd poprawiliśmy. Cukier waniliowy rozpuszczamy w mleku, a ubijamy z ksylitolem. Pozdrawiam ;)
Usuń