czwartek, 26 maja 2016

Proste ciasto z truskawkami

No co?!? Pycha wszak musi być :P <3









Składniki

Ciasto:
2 pełne szklanki mąki  krupczatki
5 jajek
200 g ksylitolu
30 g cukru waniliowego
15 g  proszku do pieczenia
80 ml mleka 1,5 %
200 g masła
500 g truskawek
1 laska wanilii
2 łyżki mąki

 

Przygotowanie

 
W mleku rozpuszczamy masło, miąższ z wanilii i cukier waniliowy. Studzimy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy (stopniowo) cukier (ksylitol).

Następnie do białek, stopniowo, dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy (wolne obroty).

Cały czas mieszając, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. (25x30)

Truskawki kroimy na pół, oprószamy mąką, układamy na wierzchu ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 60 min (góra, dół).

Posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukier nie ma w przepisie ile dodac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ;) 200 g ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Oczywiście można użyć zwykłego. Pozdrawiamy ;)

      Usuń
  3. Piszesz: rozpuszczamy w mleku masło,ksylitol i miąższ z wanilii a później do ubitych białek dodajemy cukier nadal ubijając.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście. Już błąd poprawiliśmy. Cukier waniliowy rozpuszczamy w mleku, a ubijamy z ksylitolem. Pozdrawiam ;)

      Usuń