czwartek, 12 maja 2016

Pieczone koreczki z bakłażanów i pomidorów

Idealna przekąska. 









Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 250 g sera mozzarella
  • 2 bakłażany ( 500 g )
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii
  • olej dla blachy

     

    Przygotowanie

      Pomidory po umyciu i usunięciu nasad ogonków razem z serem pokroiłem w plasterki.
    Naoliwiłem blaszkę. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 250 stopni C.

    Bakłażany umyłem, oczyściłem, pokroiłem w plastry grubości palca, obtoczyłem w mące.
    Smażyłem na rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, osączyłem na papierowym ręczniku , doprawiłem solą i pieprzem.
    Rozłożyłem je na blaszce, każdy kawałek przykryłem plastrem pomidora i sera.

    Koreczki zapiekałem przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, nawiew 220 stopni C. Podałem ugarnirowane listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz