Pieczone koreczki z bakłażanów i pomidorów
Idealna przekąska.
Składniki
-
500 g
pomidorów
-
250 g
sera mozzarella
-
2
bakłażany ( 500 g )
-
4 łyżki mąki
-
6 łyżek
oleju
-
sól
-
pieprz
-
listki
bazylii
-
olej dla
blachy
Przygotowanie
Pomidory po umyciu i usunięciu nasad ogonków razem z serem pokroiłem w plasterki.
Naoliwiłem blaszkę. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 250 stopni C.
Bakłażany umyłem, oczyściłem, pokroiłem w plastry grubości palca, obtoczyłem w mące.
Smażyłem na rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony na średnim
ogniu, osączyłem na papierowym ręczniku , doprawiłem solą i pieprzem.
Rozłożyłem je na blaszce, każdy kawałek przykryłem plastrem pomidora i sera.
Koreczki zapiekałem przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika,
nawiew 220 stopni C. Podałem ugarnirowane listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz