Pieczone koreczki z bakłażanów i pomidorów
Idealna przekąska. 
Składniki
- 
                        
                                                                500 g 
pomidorów                                                    
                    
- 
                        
                                                                250 g  
sera mozzarella                                                    
                    
- 
                        
                                                                2  
bakłażany ( 500 g )                                                    
                    
- 
                        
                                                                4 łyżki mąki                                                    
                    
- 
                        
                                                                6 łyżek 
oleju                                                    
                    
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
                    
- 
                        
                                                                listki 
bazylii                                                    
                    
- 
                        
                                                                olej dla
 blachy                                                    
 
Przygotowanie
 Pomidory po umyciu i usunięciu nasad ogonków  razem z serem pokroiłem w plasterki.
 Naoliwiłem blaszkę. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 250 stopni C.
 
 Bakłażany umyłem, oczyściłem, pokroiłem w plastry  grubości palca, obtoczyłem w mące.
 Smażyłem na rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony na średnim 
ogniu, osączyłem na  papierowym ręczniku , doprawiłem solą i pieprzem.
 Rozłożyłem je na blaszce, każdy kawałek przykryłem plastrem pomidora i sera.
 
 Koreczki zapiekałem przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika,   
nawiew 220 stopni C. Podałem ugarnirowane  listkami bazylii.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz