środa, 11 maja 2016

Babka jogurtowa z gruszką i malinami

Bardzo proste i smaczne ciasto. Możecie zrobić je bez owoców lub z dodatkiem swoich, ulubionych. Miarką jest kubek po jogurcie. Więc reklamacji nie uwzględniamy :P







 

Składniki

150 g jogurtu owocowego
1 miarka cukru (po jogurcie)
1 miarka oliwy
2 jajka
3 miarki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru waniliowego
skórka z 1 cytryny
100 g dżemu malinowego
2 gruszki nashi

 

Przygotowanie

 
Jogurt, olej, jajka, cukier i cukier waniliowy mieszamy drewnianą łyżką na gładko.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec mieszania dodajemy startą skórkę ze sparzonej cytryny.

Ciasto wylewamy do formy (12x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na środku ciasta, małą łyżeczką, umieszczamy dżem. Następnie na zakładkę układamy obrane w ósemki gruszki.

Ciasto pieczemy 40 min w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz