wtorek, 10 maja 2016

Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi

Bardzo smaczna propozycja na krem z warzyw.








Składniki

  • mały bakłażan
  • mała cukinia
  • 2 małe papryki pomarańczowa i żółta
  • 2 pomidory
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku
  • 50 g wołowego carpacchio
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz

     

    Przygotowanie

    Warzywa myjemy. Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę.

    Osobno smażymy bakłażana, osobno cukinię następnie paprykę.

    Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę. Miksujemy.

    Cebulę siekamy, zrumieniamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory oraz zioła (oregano, bazylię i tymianek). Smażymy razem 5 min.

    Do garnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni.

    Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz