wtorek, 10 maja 2016

Spaghetti z cebulą

Spaghetti alla cipolla. Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować. Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią. 









Składniki

  • 350 g makaronu bucatini ( u nas nr 5 )
  • 2 duże cebule ( lub 4 pory )
  • posiekany świeży tymianek
  • mielone chili do smaku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • starty parmezan

     

    Przygotowanie

      Cebulę po obraniu pokroiłem w cienkie plasterki. Namoczyłem w zimnej wodzie około godzinę.

    Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Cebulę odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Smażyłem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobiła się miękka i kremowa, nie powinna się jednak zrumienić. Dodałem tymianek i chili, doprawiłem solą.

    We wrzącej osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem, dołożyłem do cebuli. Delikatnie wymieszałem. Posypałem startym serem i świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz