niedziela, 8 maja 2016

Skrzydełka karmelowe

Mięso drobiowe na słodko. W przepisie użyliśmy papryczki peperonchinio od Rafex







Składniki

  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka (bez ostrych końcówek)
  • skórka otarta z limonki
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 70 g cukru
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 papryczka peperonchino
  • 1 łyżeczka sosu chilli

     

    Przygotowanie

    Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka.

    Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach C, co jakiś czas je odwracałem.

    Z jednej pomarańczy wyciąłem fileciki , z pozostałych wycisnąłem sok.

    Sos : wsypałem cukier do rondelka , skropiłem łyżeczką wody, zagotowałem do stopienia.
    Zdjąłem z ognia, dodałem sok pomarańczowy i papryczkę. Gotowałem kilka minut, aż połowa płynu odparowała. Wymieszałem z miodem, gotowałem chwilę do lekkiego zgęstnienia.
    Wymieszałem z filecikami pomarańczy, podgrzałem około 3 minuty.

    Upieczone skrzydełka wyłożyłem do miski, polałem sosem, wymieszałem, dodałem pozostałą startą skórkę z limonki i pomarańczy oraz imbir i sos chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz