Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione
Idealne dla gości.
Składniki
-
500 g
białych szparagów
-
1
łyżeczka cukru
-
sól
-
2 jajka
-
125 g
śmietany słodkiej
-
biały pieprz
-
pomarańcza
-
2 żółtka
-
150 ml
soku pomarańczowego
-
4
żaroodporne foremki ( 150 ml )
-
masło do
foremek
Przygotowanie
Szparagi umyłem, odkroiłem zdrewniałe końcówki. Pędy obrałem,
gotowałem w 2 l osolonej wody przez ok. 20 minut. Rozgrzałem piekarnik
do temperatury 150 stopni C.
Wyjąłem szparagi z wody. Czubki szparagów odkroiłem i odstawiłem je na
bok w niewielkiej ilości wywaru. Szparagi drobno pokroiłem i zmiksowałem
z 2 łyżkami wywaru.
Piure szparagowe wymieszałem z jajkami i śmietaną. Mocno posoliłem i
doprawiłem pieprzem. Żaroodporne foremki natłuściłem i napełniłem masą.
Foremki ustawiłem na blasze, do której wlałem gorącą wodę na wysokość
równą grubości palca. Blachę z foremkami wstawiłem do piekarnika na ok.
40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ).
Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski.
10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej
miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w
gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką, aż powstał
gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze.
Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze.
Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami
skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz