piątek, 13 maja 2016

Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione

Idealne dla gości. 









Składniki

  • 500 g białych szparagów
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 2 jajka
  • 125 g śmietany słodkiej
  • biały pieprz
  • pomarańcza
  • 2 żółtka
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 4 żaroodporne foremki ( 150 ml )
  • masło do foremek

     

     

    Przygotowanie

      Szparagi umyłem, odkroiłem zdrewniałe końcówki. Pędy obrałem, gotowałem w 2 l osolonej wody przez ok. 20 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 150 stopni C.
    Wyjąłem szparagi z wody. Czubki szparagów odkroiłem i odstawiłem je na bok w niewielkiej ilości wywaru. Szparagi drobno pokroiłem i zmiksowałem z 2 łyżkami wywaru.

    Piure szparagowe wymieszałem z jajkami i śmietaną. Mocno posoliłem i doprawiłem pieprzem. Żaroodporne foremki natłuściłem i napełniłem masą. Foremki ustawiłem na blasze, do której wlałem gorącą wodę na wysokość równą grubości palca. Blachę z foremkami wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ).

    Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski.
    10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką, aż powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze.

    Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze. Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz