Składniki
2 udka z kurczaka2 skrzydełka z kurczaka
2 podudzia z kurczaka
150 g żołądków drobiowych
200 wołowiny
1 kapelusz podgrzybka
1 cebula
1 pietruszka
2 szt marchewki
1 mały seler
1 por (biała część)
kawałek kapusty włoskiej
gałązka estragonu
gałązka natki pietruszki
2 liście laurowe
1 ziarno ziela angielskiego
gałązka lubczyku
1 ząbek czosnku
ulubiony makaron
sól, pieprz
Dodatkowo:
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do garnka, zalewamy
zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodajemy sól (1 łyżka) i zagotowujemy.
Do wywaru mięsnego dodajemy obraną marchew, seler, podpalaną
cebulę, podpalaną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek
czosnku , zioła i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Wywar przecedzamy
przez gazę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem, marchewką i posiekaną natką
pietruszki.
tradycyjny,pyszny rosół:)
OdpowiedzUsuń