piątek, 13 maja 2016

Rosół drobiowo wołowy

Oj! Wyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny.








Składniki

2 udka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
2 podudzia z kurczaka
150 g żołądków drobiowych
200 wołowiny
1 kapelusz podgrzybka
1 cebula
1 pietruszka
2 szt marchewki
1 mały seler
1 por (biała część)
kawałek kapusty włoskiej
gałązka estragonu
gałązka natki pietruszki
2 liście laurowe
1 ziarno ziela angielskiego
gałązka lubczyku
1 ząbek czosnku
ulubiony makaron
sól, pieprz
Dodatkowo:
posiekana natka pietruszki

 

 

Przygotowanie

 
Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodajemy sól (1 łyżka) i zagotowujemy.

Do wywaru mięsnego dodajemy obraną marchew, seler, podpalaną cebulę, podpalaną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku , zioła i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Wywar przecedzamy przez gazę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionym makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: