Składniki
800 g karkówki cielęcej3 młode marchewki
2 cebule
młody por
4 łodygi selera naciowego
150 g pieczarek
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka kaparów
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie
Dwie marchewki, seler, por i cebulę kroimy na duże kawałki.
Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, zalewamy zimną wodą,
zagotowujemy, osączamy. Mięso ponownie przekładamy do garnka, dodajemy
pokrojone na duże kawałki warzywa, ponownie zalewamy zimną wodą, dodajemy liść
laurowy, ziele angielskie, tymianek, łyżeczkę soli.
Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do
miękkości mięsa.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podgotowujemy
w osolonym wrzątku.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i smażymy na
rozgrzanym oleju. Oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Następnie
dodajemy mąkę, podsmażamy w taki sposób (kilka minut), by zasmażka miała jasny
kolor. Zdejmujemy z ognia.
Kiedy mięso będzie miękkie, oddzielamy je od warzyw (warzywa
wyrzucamy, ewentualnie wykorzystujemy do innego dania J), wywar przecedzamy
przez gazę. Wywar zagęszczamy zasmażką, dodając ją stopniowo-w zależności od
preferencji gęstości sosu (podgrzewając i cały czas mieszając)
Mięso, marchew (podgotowaną), pieczarki przekładamy do
rondla. Sosem zalewamy mięso, dodajemy kapary do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz