czwartek, 19 maja 2016

Gruszki zapiekane z kozim serem

Warto łączyć ser kozi z gruszką ? Oczywiście, że tak. 









Składniki

  • 2 gruszki
  • ser kozi capretto
  • prażone płatki migdałów
  • Kruszonka:
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 200g mąki

     

    Przygotowanie

      Gruszki przekroiłem wzdłuż na pół i wydrążyłem odrobinę miąższu. W miejsce po wydrążeniu włożyłem starty ser, uprażone płatki migdałów, namoczoną żurawinę.
    Przygotowałem kruszonkę : połączyłem mąkę, masło pokrojone w kostkę i cukier, wyrobiłem palcami. Zawinąłem w folię, wstawiłem do lodówki.

    Gruszki ułożyłem w żaroodpornej formie posypałem startą kruszonką i startym serem
    Zapiekałem ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz