Młoda kapusta duszona z wędzonką
Skoro czas na młodą  kapustę to proponujemy  podać ją w towarzystwie wędzonych dodatków...bossko. 
Składniki
- 
                        
                                                                1 główka
 młodej kapusty                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                4 młode 
marchewki                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                2 cebule                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                duży 
pęczek świeżego koperku                                                 
   
                    
 
- 
                        
                                                                3 
wędzone udka z kurczaka 
 
- 250 g surowego wędzonego boczku 
                    
 
- 
                        
                                                                3 
łyżeczki koncentratu pomidorowego                                       
             
                    
 
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pieprz
 
Przygotowanie
 
        
  
    Kapustę  poszatkowałem dość grubo. Obgotowałem ją do miękkości w 
osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedziłem. Boczek pokroiłem w kostkę, 
mięso z udek kurczaka podzieliłem na kawałki. Marchew obrałem i starłem 
na tarce o dużych oczkach, cebule posiekałem. 
Na rozgrzanej patelni podsmażyłem boczek. Dodałem do  niego cebulę. Po 
kilku minutach dodałem startą marchew. Smażyłem wszystko razem kilka 
minut, po czym przełożyłem zawartość patelni do garnka z kapustą. 
Dodałem mięso z udek. Dorzuciłem posiekany koperek, dokładnie 
wymieszałem i dusiłem razem przez ok.15 minut. Doprawiłem solą, pieprzem
 i koncentratem pomidorowym.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz