piątek, 20 maja 2016

Młoda kapusta duszona z wędzonką

Skoro czas na młodą kapustę to proponujemy podać ją w towarzystwie wędzonych dodatków...bossko. 








Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 młode marchewki
  • 2 cebule
  • duży pęczek świeżego koperku
  • 3 wędzone udka z kurczaka 
  • 250 g surowego wędzonego boczku 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Kapustę poszatkowałem dość grubo. Obgotowałem ją do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedziłem. Boczek pokroiłem w kostkę, mięso z udek kurczaka podzieliłem na kawałki. Marchew obrałem i starłem na tarce o dużych oczkach, cebule posiekałem.
    Na rozgrzanej patelni podsmażyłem boczek. Dodałem do niego cebulę. Po kilku minutach dodałem startą marchew. Smażyłem wszystko razem kilka minut, po czym przełożyłem zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodałem mięso z udek. Dorzuciłem posiekany koperek, dokładnie wymieszałem i dusiłem razem przez ok.15 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz