piątek, 20 maja 2016

Chowder warzywny

Jest coś, co w zupach bardzo lubimy. Mianowicie mnóstwo warzyw i innych dodatków, w postaci przypraw, które powodują, że zupa jest niezwykle aromatyczna, a warzywa nie tracą swojego smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem.







 

Składniki

140 g kukurydzy z puszki
1 mały kalafior
1 młody por
1 łodyga selera naciowego
kilka suszonych pomidorów w oleju
5 łyżek oleju z pomidorów
pęczek szczypiorku z dymką
1 l mleka 1,5 %
250 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chili
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.

Szczypiorek wraz z cebulką siekamy.

Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min (do miękkości kalafiora). Następnie zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek z cebulką i mieszamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem.

1 komentarz: