Składniki
140 g kukurydzy z puszki1 mały kalafior
1 młody por
1 łodyga selera naciowego
kilka suszonych pomidorów w oleju
5 łyżek oleju z pomidorów
pęczek szczypiorku z dymką
1 l mleka 1,5 %
250 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chili
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na
talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na
rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Szczypiorek wraz z cebulką siekamy.
Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15
min (do miękkości kalafiora). Następnie zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy
do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek z cebulką i
mieszamy.
Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem.
bardzo dobre, patrząc na składniki.
OdpowiedzUsuń