Składniki
2 marchewki1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 por (biała część)
100 g chorizo (plastry)
50 g kaszy pęczak
50 g kaszy jęczmiennej
1,5 l bulionu warzywnego
100 g mrożonych grzybów leśnych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o
dużych oczkach.
Pora myjemy, kroimy w piórka. Czosnek siekamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle
klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat,
gotujemy 15 min na średnim ogniu.
Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich
miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz