sobota, 2 kwietnia 2016

Zupa warzywna z chorizo i dwoma kaszami

Zupa powstała na bazie "losowania" produktów z lodówki. Jak już wspominaliśmy, <3 kochamy kuchenne improwizacje <3.







Składniki

2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 por (biała część)
100 g chorizo (plastry)
50 g kaszy pęczak
50 g kaszy jęczmiennej
1,5 l bulionu warzywnego
100 g mrożonych grzybów leśnych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pora myjemy, kroimy w piórka. Czosnek siekamy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu.

Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz