piątek, 1 kwietnia 2016

Śmietanowiec

Mistrzami ciast nie jesteśmy, ale od czasu do czasu lubimy zjeść jakieś słodkości. Tym razem zrobiliśmy coś "słodkiego" bez dużej ilości słodyczy. Dla nas idealne. 








Składniki

1 opakowanie biszkoptów
600 ml śmietanki 30%
1 łyżka ksylitolu
3 łyżeczki żelatyny (100 ml wrzątku)
1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę
2 galaretki pomarańczowe

 

Przygotowanie

 
W formie (25x25) układamy biszkopty.

Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru.

Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy.

Jak już zacznie tężeć, dodajemy do śmietany (ciągle miksujemy na wolnych obrotach).

Masę wylewamy na biszkopty.

Na masę kładziemy (wbijając do połowy) kawałki ananasa.

Wkładamy do lodówki.

Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (3/4 proporcji wody w stosunku do galaretek). Studzimy do momentu, kiedy będą się ścinać. Wylewamy na śmietanę i ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza