niedziela, 3 kwietnia 2016

Zapiekanka ryżowa z rybą

Smaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex







 

Składniki

100 g ryżu
2 duże marchewki
600 ml bulionu warzywnego
600 g filetów rybnych (u nas czarniak)
pieprz cytrynowy

 

Przygotowanie

 
Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z suchym ryżem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy gorącym bulionem.

Rybę dzielimy na porcje, oprószamy z jednej i z drugiej strony, pieprzem cytrynowym, układamy na ryż. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy 25 min, po czym ściągamy folię i zapiekamy jeszcze 10 min.

3 komentarze:

  1. Zapiekanka była dzisiaj na obiad. Przypadkiem.Z dorszem, którego lekko podsmażyłam. Ale gdybym zrobiła tak, jak w przepisie, byłoby lżejsze i równie smaczne. Dodałam również lekko podsmażonej cebulki i czosnku. Wyszło coś wspaniałego. Dziękuję za przepis. Wchodzi na stałe do domowej karty dań:)))

    OdpowiedzUsuń