Składniki
2 kalarepy (600 g)Ciasto:
100 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody gazowanej
sól
Sos:
200 ml jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody mineralnej
pęczek rzodkiewek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka pestek słonecznika
sól, pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie
Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie
ciasto. Odstawiłem je na godzinę.
Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą
mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem
do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do
smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos.
Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości
palca i długości ok. 5 cm.
Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i
smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na
papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz