niedziela, 3 kwietnia 2016

Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

Przepyszna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Ich smak was zaskoczy i nie pozwoli oderwać się od nich.









Składniki

2 kalarepy (600 g)

Ciasto:
100 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody gazowanej
sól

Sos:
200 ml jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody mineralnej
pęczek rzodkiewek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka pestek słonecznika
sól, pieprz

Olej do smażenia

 

Przygotowanie

 
Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie ciasto. Odstawiłem je na godzinę.

Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos.

Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości palca i długości ok. 5 cm.
Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza