poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kwaśnica na żeberkach

Kuchnia polska cudowna i bardzo smaczna jest. I na tym poziomie pozostańmy...










Składniki

1 kg żeberek
400 g kiszonej kapusty
3 suszone kapelusze grzybów
400 g ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, ugotowałem, odcedziłem, odstawiłem.
Mięso ugotowałem w 2 litrach wody, odcedziłem, ostudziłem.

Kapustę odcisnąłem z kwasu, pokroiłem, dodałem do wywaru, dodałem przesmażoną na  maśle cebulę, pokrojony czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy. Wlałem kwas z kapusty. Gotowałem do miękkości.

W osobnym garnku ugotowałem namoczone wcześniej grzyby. Pokroiłem je i dodałem wraz z wywarem, w którym się gotowały.
Dodałem mięso i ziemniaki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze: