poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kurczak w warzywach

Połączenie uwielbianego przez wielu kurczaka z duszonymi warzywami sprawdza się. Polecamy. 








Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 3 marchewki
  • kalarepa
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 świeży czerwony strąk chili

     

    Przygotowanie

      Udka kurczaka umyłem, osuszyłem, natarłem sola i pieprzem.
    Marchewki i kalarepę obrałem, pokroiłem w słupki. Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu przełamałem na pół. Paprykę umyłem, przekroiłem wzdłuż, usunąłem nasiona, pokroiłem w mała kostkę. Cebule również pokroiłem w kostkę.

    Udka obsmażyłem na oliwie. Dodałem warzywa, wlałem wino. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.

    Dodałem pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz. Strąki chili przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w paseczki, dodałem do kurczaka.
    Całość dusiłem pod przykryciem jeszcze 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz