środa, 6 kwietnia 2016

Tarta na cieście francuskim z ziemniakami i kindziukiem

Już nie raz przekonaliśmy się o tym, że warto zawsze pod ręką mieć ciasto francuskie. Wychodzą z tego pyszności w oka mgnieniu.








Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 małe ziemniaki
5 pomidorków koktajlowych
40 g kindziuka (plastry)
40 g startego sera grana padano

 

Przygotowanie


Ciasto wykładamy do formy na tartę.

Olej, koncentrat pomidorowy, zioła mieszamy i rozsmarowujemy na tarcie.

Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki, układamy na sosie.

Na ziemniaki układamy ćwiartki pomidorków, a na nich plastry kindziuka.

Posypujemy startym serem.

Brzegi tarty zawijamy do środka.

Całość pieczemy 25 min w temperaturze 185°C.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza