czwartek, 7 kwietnia 2016

Maccheroni z warzywami

Bardzo lekkie danie, w sam raz na wiosenną pogodę. 









Składniki

  • 300 g makaronu maccheroni
  • 2 marchewki
  • kalarepa
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 puszki pomidorów z zalewą (200 g)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/4 chili (świeże)
  • sól, pieprz

     

    Przygotowanie

    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy.

    Marchewki i kalarepę obieramy, kroimy w słupki.

    Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu kroimy na pół.

    Papryki myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w mała kostkę.

    Cebule kroimy w kostkę.

    Warzywa obsmażamy na oliwie, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.

    Dodajemy pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz.

    Strąki chili kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki.

    Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 30 minut.

    Makaron dodajemy do sosu, mieszamy do momentu, kiedy makaron pokryje się sosem.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz