czwartek, 28 kwietnia 2016

Sałatka z wędzonym pstrągiem i karczochami

Lekka, wiosenna sałatka na kolację <3 









Składniki

  • mix sałat
  • 3 jajka
  • wędzony pstrąg
  • sól 
  • pieprz 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • słoiczek marynowanych karczochów
  • Sos : 2 łyżki jasnego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • świeża bazylia

    Przygotowanie

      Do małego słoiczka z zakrętką wlałem ocet, musztardę, oliwę, sól, pieprz i cukier. Słoiczek zakręcamy i energicznie nim potrząsamy do uzyskania jednolitego sosu.

    Jajka ugotowałem na twardo, pokroiłem na ćwiartki. Karczochy osączyłem. Pokroiłem na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe po umyciu i osuszeniu pokroiłem na ćwiartki.
    Wędzonego pstrąga obrałem ze skóry i ości, podzieliłem na mniejsze kawałki.
    Szczypiorek listki bazylii posiekałem.

    Mix sałat rozłożyłem w salaterce, następnie dodałem pozostałe składniki sałatki. Polałem sosem, doprawiłem sola i pieprzem, delikatnie wymieszałem.

2 komentarze:

  1. Ja bym powidziała, że jest to piekna kompozcja, nie tylko fotograficzna, ale przede wszyskim smakowa. Gratulacje :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń