sobota, 12 marca 2016

Zupa wiosenna

Kolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;) Smaku udzielił Rafex








Składniki

4 młode marchewki
1 młody seler
400 g młodych ziemniaków
1/2 młodej kapusty
1 puszka drobnego groszku
1 młody por (biała część)
100 g kaszy pęczak
200 ml passaty pomidorowej
1 łyżka klarowanego masła
1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, suszonej cebuli, soli i cukru)
mielona kozieradka
koperek
sól, pieprz

 

Przygotowanie




Marchew oczyszczamy i kroimy na talarki.

Seler i pietruszkę kroimy w kostkę.

Ziemniaki kroimy na kawałki.

Kapustę siekamy.

Groszek osączamy.

Pora kroimy w piórka.

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na średnim ogniu.

Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy 5-7 min.

Całość doprawiamy do smaku kozieradką, solą oraz pieprzem i posiekanym koperkiem.


1 komentarz: