Tołpyga w białym winie
Przepis z kuchni chorwackiej
Składniki
-
1,2 kg
tołpygi
-
5 łyżek maki
-
100 g masła
-
1 łyżka
oliwy
-
sól
-
pieprz
-
pół l
wytrawnego białego wina
-
świeży
tymianek
Przygotowanie
Rybę po sprawieniu opłukałem, osuszyłem. Oprószyłem solą i
pieprzem. Odstawiłem na pół godziny. Na dużej patelni rozgrzałem masło.
Obsmażyłem rybę z dwóch stron na złoty kolor.
Naczynie żaroodporne skropiłem oliwą Przełożyłem do niego usmażona rybę.
Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek
świeżego tymianku.
Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni
C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi
ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z
białej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz