niedziela, 13 marca 2016

Tołpyga w białym winie

Przepis z kuchni chorwackiej 









Składniki

  • 1,2 kg tołpygi
  • 5 łyżek maki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pół l wytrawnego białego wina
  • świeży tymianek

     

    Przygotowanie

      Rybę po sprawieniu opłukałem, osuszyłem. Oprószyłem solą i pieprzem. Odstawiłem na pół godziny. Na dużej patelni rozgrzałem masło. Obsmażyłem rybę z dwóch stron na złoty kolor.

    Naczynie żaroodporne skropiłem oliwą Przełożyłem do niego usmażona rybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku.
    Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z białej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz