Składniki
4 młode marchewki1 młody seler
400 g młodych ziemniaków
1/2 młodej kapusty
1 puszka drobnego groszku
1 młody por (biała część)
100 g kaszy pęczak
200 ml passaty pomidorowej
1 łyżka klarowanego masła
1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, suszonej cebuli, soli i cukru)
mielona kozieradka
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew oczyszczamy i kroimy na talarki.
Seler i pietruszkę kroimy w kostkę.
Ziemniaki kroimy na kawałki.
Kapustę siekamy.
Groszek osączamy.
Pora kroimy w piórka.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko
podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na
średnim ogniu.
Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości.
Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy 5-7 min.
Całość doprawiamy do smaku kozieradką, solą oraz pieprzem i
posiekanym koperkiem.
pyszna :)
OdpowiedzUsuń