piątek, 11 marca 2016

Rolada cielęca

Taka rolada idealnie pasuje na stół Wielkanocny. 









Składniki

  • 1 kg szynki cielęcej
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta mielonego pieprzu
  • garść świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ugotowane cienkie marchewki
  • 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego

     

    Przygotowanie

       Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką.
    Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną na maśle.
    Wyjąłem mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem ją z garnka i obciążyłem.
    Podałem po wystygnięciu z dodatkiem świeżo startego chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz