czwartek, 10 marca 2016

Kotlety jaglane

Ciekawy i bardzo smaczny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.








Składniki

3/4 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki otrębów owsianych
5 pomidorów suszonych z zalewy
50 ml oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka siemienia lnianego
koperek
sól ziołowa
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie

 

Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Przekładamy (letnią) do miski.

Cebulę podsmażamy na oliwie z pomidorów, dodajemy do kaszy.

Pomidory kroimy w paski i razem z siemieniem, koperkiem, otrębami dodajemy do całości. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą ziołową, ponownie mieszamy i formujemy kotlety. (Gdyby farsz był nieco za luźny, możemy dodać trochę oliwy z pomidorów) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz