Składniki
1 kg żeberek ( w miarę chudych )3 ząbki czosnku
5 łyżek mąki
5 łyżek oleju rzepakowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża cebula
1 l bulionu wołowego
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka mielonej kozieradki
sól, pieprz
Przygotowanie
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na
porcje ( wzdłuż kości ).
Czosnek rozcieramy z solą i pieprzem. Nacieramy żeberka i
odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z
każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę
razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem.
Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i
gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę,
dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min.
Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez
przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste sosy, można
to zrobić trochę wcześniej, pamiętając o tym by mieszać od czasu do czasu).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz